Monday, May 9, 2011

Morotsbröd

Stulet recept från Emelie Renman! =)

-100 g jäst (för söta degar)
-100 g smör/ margarin
-1 liter vatten
värm smöret och vattnet till fingervarmt.
Efter att jästen och smörvattnet blandats riktigt tillsätter man:
-3 tsk salt
-9 dl rivna morötter
-2 dl vetekli
-2 dl solrosfrön
-1 dl linfrön
blanda sedan in:
-6 dl grahamsmjöl
-12-16 dl vetemjöl special

(allt mjöl, alla frön mm kan man blanda lite som man vill och som man har hemma. jag tog till detta recept bara vanligt mjöl och havrekli tror jag att det var. Hade nämligen ingenting annat hemma.)

Låt degen som nu skall ha en lite kletig men inte för kletig konsistens ligga och jäsa i ca 45 min. Baka sedan ut den till portionsbullar i önskade storlekar. (för mig blev det 46 bullar totalt). Låt dessa bullar jäsa ytterligare ca 30 min. pensla med ägg och strö på havssalt. bakas i mitten av ugnen i ca 20 min. färdigt!

Egna tips:
Jag blandade in 1dl russin och närmare 2dl linfrön. Blandade också i 2 dl fiberhavregryn då jag inte hade något vetekli hemma.

Och eftersom jag är lat så jobbade jag med degen, kavlad ut och skar sedan degen i lagoma rutor för att slippa stå och rulla varje brödbit! Så fick fyrkantiga underbara mackor istället! Mmmm =) Och för mig blir det nog runt 35st bröd.
Kommer nog tillsätta lite extra salt nästa gång och kanske någon god brödkrydda!

No comments:

Post a Comment