Wednesday, June 4, 2014

Tekakor Recept

Jätte goda tekakor som blir luftiga och goda!

Ingredienser: 


3,5dl         Mjölk
2 dl           Vatten
100 gram  Smör
75 gram    Jäst
0,5 dl        Socker
1,5 msk     Honung
1 tsk          Salt
900 gram   Vetemjöl
(Jag tog 550 gram vetemjöl och 450 gram blandad grövre mjöl (råg mjöl + grovmjöl)


50 gram     Vetemjöl till utbakning
0,5 del       Mjölk till pensling


  1. 1. Degspad: Smält smöret och tillsätt vatten och mjölk, värm till 37 grader.
  2. 2. Smula sönder jästen (1 1/2 paket) i bunken . (Jag brukar använd assistenten när jag gör degen). Tips! När du delar ett jästpaket, dela den från hörn till hörn.
  3. 3. Blanda ihop salt och socker. Mät/väg upp mjölet i en skål.
  4. 4. Tillsätt lite degspad i bunken med jästen och rör om till jästen smält. Tillsätt resten av degspadet.
  5. 5. Tillsätt mjölet och salt/socker blandningen. Arbeta degen i assistenten ca. 4 minuter.
  6. 6. Låt jäsa i bunken i ca. 30 minuter.
  7. 7. Strö ut LITE mjöl på bakbordet och häll upp degen. Arbeta ihop den smidig. Dela degen i 18 bitar och rulla till bollar.
  8. 8. Ta en boll och lägg den på bakbordet helst utan mjöl, platta till den med handflatan och kavla den sedan ca. 0,5 cm tjock och rund.
  9. 9. Lägg dem på plåt och forma till dem så rund som möjligt. Upprepa tills alla bollar är slut. Ca. 6 st på varje plåt.
  10. 10. Låt jäsa i ca. 30 minuter.
  11. 11. Picka kakorna (gör små hål i degen).
  12. 12. Grädda i 200-225 grader i ca. 8-10 minuter.
  13. 13. Pensla de färdiggräddade tekakorna direkt efter gräddning med mjölk.
  14. 14. Tips! Gör stora kakor så kan du använda dem till smörgåstårta.

No comments:

Post a Comment