Ingredienser:
- 120 gram smör
- 2,5 dl vetemjöl
- 0,75 dl rågmjöl
- 0,75 dl havregryn
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 2 ägg
- 4 dl havremjölk
- 1 dl fil
Tillagning:
- Förbered ev. vispad grädde samt sylt om du vill ha det till våfflorna och ställ i kylen.
- Gör våffelsmeten: smält smöret och sätt det åt sidan att svalna i rumstemperatur.
- Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
- Rör i mjölk lite i taget.
- Värm ett våffeljärn.
- Rör i nästan allt smör (spara någon matsked i kastrullen att pensla våffeljärnet med) samt rör till en jämn våffelsmet.
- Rör i äggen. Överkurs är att separera äggulor och vitor först. Vispa sedan vitorna till hårt skum. Vänd i äggulor och vispad äggvita.
- Pensla våffeljärnet första gången med lite av smöret från kastrullen du smält smöret. Pensla lite mindre andra gången och sedan brukar det inte behöva penslas.
- Grädda 3/4 dl - 1 dl smet i våffeljärnet och grädda våfflan några minuter (3 minuter) tills den är guldbrun. Fortsätt grädda våfflor tills smeten är slut.
- Lägg upp på galler eller fat efterhand. Du kan såklart servera dem så fort de är klara också.
- Servera äggvåfflorna nygräddade med vispad grädde och sylt som ex. jordgubbssylt, blåbärssylt eller hjortronsylt. Eller socker. Eller glass.
Blev supergoda och faktiskt frasiga trots att det var äggvåfflor! Dessa kommer jag göra MÅNGA GÅNGER!
No comments:
Post a Comment